Medische Encyclopedie
Inhoud
- Wat is hidradenitis?
- Kan ik er zelf iets tegen doen?
- Wat kan de apotheker voor mij doen?
- In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?
- Welke medicijnen worden gebruikt bij
Hidradenitis
Wat is hidradenitis?
Hidradenitis is een huidziekte met ontstekingen van de haarzakjes die steeds terug blijven komen.
In de huid zitten haarzakjes, zweetkliertjes en talgkliertjes dicht bij elkaar. Daardoor raken de zweetkliertjes en talgkliertjes vaak ook ontstoken.
Hidradenitis begint meestal tussen de puberteit en de leeftijd van 40 jaar.
Waarschijnlijk komt hidradenitis doordat 1 of meer haarzakjes verstopt zijn. Die haarzakjes gaan daardoor ontsteken. Net als de talgkliertjes en zweetkliertjes ernaast.
Het is niet helemaal duidelijk waarom sommige mensen dit hebben en andere niet.
Roken geeft een veel grotere kans op hidradenitisMensen die roken hebben een veel grotere kans op hidradenitis dan mensen die niet roken.
Andere dingen die een grotere kans geven op hidradenitisDeze mensen hebben ook een grotere kans op hidradenitis:
- mensen met overgewicht
- mensen met diabetes (suikerziekte)
- vrouwen
- mensen bij wie familieleden het ook hebben
De klachten kunnen erger worden door:
- zweet
- stress
- kleding die strak zit of schuurt
Hidradenitis komt niet door:
- scheren
- deodorant
- zeep
- bacteriën
Bacteriën kunnen de ontsteking wel erger maken.
Niet besmettelijkHidradenitis is niet besmettelijk: je kunt het niet van iemand anders krijgen of aan iemand anders doorgeven.
Kan ik er zelf iets tegen doen?
Laat de huid met rust:
- Raak de ontstoken plek niet aan. Dus niet erop drukken of eraan krabben.
- Draag luchtige kleding die nergens strak zit of schuurt.
Als het vaker terugkomt, let dan ook hierop:
- Als je rookt: stop met roken.
- Heb je overgewicht: probeer af te vallen.
Door hidradenitis kan je huid op sommige plekken er anders uitzien of vies ruiken. Misschien voel je je hierdoor onzeker, somber of ongelukkig.
Maak een afspraak bij je huisarts om erover te praten. Samen kijken jullie welke behandeling bij je past.
Wat kan de apotheker voor mij doen?
Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.
- Receptcontrole
De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.
- Overzicht van uw medicijnen
Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.
- Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners
Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.
- Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen
Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.
- Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen
De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.
- Persoonlijk gesprek over uw medicijnen
Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.
- Medicatiebeoordeling
Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.
- Zelfzorg
Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.
- Bezorgservice
Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.
In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?
Maak een afspraak bij de huisarts als je 1 of meer van deze dingen merkt:
- Je hebt een bult die pijn doet.
- Je krijgt koorts.
- Je gebruikt een lotion of pillen en je hebt last van bijwerkingen.
- Je gebruikt een lotion of pillen en het gaat niet beter na een paar weken.
- Je gebruikt pillen voor een heel erge ontsteking en ze helpen nog niet na 2 dagen.
- Je bent onzeker of somber over je huid.
Welke medicijnen worden gebruikt bij
Clindamycine op de huid
Clindamycine brengt u aan op de ontstekingen. Het remt de groei van de bacteriën. Hierdoor remt het de ontstekingen van de haarzakjes, talgklieren en zweetklieren bij hidradenitis.
Antibiotica om in te nemen
Antibiotica remmen de groei van veel soorten bacteriën die op de huid kunnen voorkomen. Hierdoor remmen ze de ontsteking van de haarzakjes, talgklieren en zweetklieren bij hidradenitis.Voorbeelden zijn minocycline, tetracycline en amoxicilline/clavulaanzuur.
Resorcinol
Resorcinol smeert u op de ontstekingen. Het weekt de bovenste laag van de huid los. Hierdoor vermindert resorcinol de verstopping van de haarzakjes, talgklieren en zweetklieren bij hidradenitis. Daarnaast zorgt het ervoor dat de ontstekingen minder lang duren en dat het minder pijn doet.
Adalimumab
Adalimumab injecties onderdrukken de ontsteking. Dit medicijn wordt gebruikt wanneer andere medicijnen niet voldoende helpen.
Bimekizumab
Bimekizumab injecties onderdrukken de ontsteking en verminderen de zwellingen en de pijn. Dit medicijn wordt gebruikt wanneer andere medicijnen niet voldoende helpen.