Apotheek Bergh

Oude Doetinchemseweg 3 7041DA 's-Heerenberg Tel:0314 66 19 90

Beschikbaarheidsproblematiek geneesmiddelen

 

06-04-2023

Who cares?

Het is lente, de voorjaarszon breekt steeds vaker door, de klok staat op zomertijd en de Paasdagen staan voor de deur. Je zou zeggen dat we aardig op streek zijn in 2023 en dat het nieuwe voorkeursbeleid van de zorgverzekeraars dus behoorlijk ingeregeld zou moeten zijn. Maar niets van dit al. De aanloopproblemen blijken bestendige problemen. De leverbaarheid van voorkeursgeneesmiddelen bevindt zich nog steeds op een historisch dieptepunt. De afgelopen week stond de teller volgens SFK op 437 probleemgevallen (zie https://www3.sfk.nl/tekorten/). 437 voorkeursmiddelen die niet beschikbaar zijn bij alle farmaceutische groothandels. Bij Pluripharm stond de teller in de betreffende week op 254. Dat valt relatief mee en wij spannen ons ook tot het uiterste in, maar het is op dit moment onvermijdelijk dat de levering van preferente geneesmiddelen de apotheek dagelijks voor grote problemen stelt. En dan staan we nog maar aan het begin van het IDEA-vrije tijdperk.

Van de 250.000 geneesmiddelenbestellingen die farmaceutische groothandels wekelijks niet kunnen voldoen, hangt driekwart samen met het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars bagatelliseren de leveringsproblemen door te stellen dat 99% van de problemen door apothekers kunnen worden opgelost. So who cares?
Zilveren Kruis is ‘behulpzaam’ door dagelijks de lijst met ‘vervangende voorkeursmiddelen’ te publiceren. Na drie maanden telt dit excel-bestand al 650 regels. Er gaat werkelijk geen dag voorbij of er wordt wel een mutatie aan toegevoegd. Soms met terugwerkende kracht, soms voor slechts 3 dagen. Who cares? En het moet gezegd: de juridische afdelingen van de zorgverzekeraars kunnen trots op hun werk zijn. Contractueel zijn verzekeraars links en rechts ingedekt voor eventuele leveringsproblemen. Zo moeten fabrikanten bij de meeste zorgverzekeraars een vette boete betalen als ze het uitverkoren voorkeursmiddel niet kunnen leveren. Tegelijkertijd bepalen sommige zorgverzekeraars in contracten met apotheken dat een leveringsprobleem pas een leveringsprobleem is als het meer dan 4 weken duurt. U levert dus gewoon de maximale preferentiecompliance, ook als het middel er niet is. Who cares?

Het klinkt als een mooie paasgedachte dat zorgverzekeraars rekenen op het alvermogen en het onbegrensde kunnen van apothekers, maar je hoopt toch vooral dat zij de komende dagen tijdens de paascontemplatie enige zelfreflectie aan de dag kunnen leggen. En deze uit de hand gelopen waanzin tot reële proporties weten terug te brengen. Urbi et orbi.

 

 

24 maart 2023

Farmacie en de beschikbaarheidsproblematiek waren de afgelopen week wederom volop in het nieuws. Zo las ik een artikel over de boetes die opgelegd zijn aan de generiek leveranciers. De afgelopen twaalf maanden hebben een aantal geneesmiddelen- leveranciers voor €2,4 mln aan boetes gekregen van zorgverzekeraars. Boetes voor het niet kunnen leveren van preferent aangewezen geneesmiddelen. Deze geldstraffen komen bovenop de acht boetes van enkele honderdduizenden euro’s die de IGJ aan leveranciers van medicijnen heeft opgelegd. Ik denk niet dat het opleggen van deze mega boetes de oplossing is voor een betere beschikbaarheid. Sterker nog. Het zal remmend werken. De leveranciers zijn het er niet mee eens, gaan rechtszaken voeren. Rechtszaken die naar alle waarschijnlijkheid niet binnen een paar weken een uitkomst zullen hebben.

Positief was in ieder geval dat er deze week in de kamer gesproken is over de beschikbaarheids-problematiek en het GVS. Gelukkig liet de minister blijken geen groot voorstander te zijn van het nieuwe GVS. Voor mij is het geen vraag meer of het huidige gevoerde preferentiebeleid zorgt voor goedkopere zorg. Absoluut niet. Het is inmiddels een verdienmodel geworden voor (een aantal) zorgverzekeraars. En dat over de rug van de patiënt, de zorgverleners, leveranciers en groothandels. Dat is zorgelijk en schandalig. Hopelijk volgt er de komende weken nog veel meer pers, waardoor de druk op de overheid groter en groter wordt en ze nog meer de noodzaak zullen voelen om snel in te grijpen.

Publicatiedatum: 07-04-2023


Terug naar overzicht